top of page

Stap één op weg naar balans: wees trouw aan jezelf

Bijgewerkt op: 15 dec. 2022

Na het verschijnen van mijn e-book schreef ik wekelijks nieuwsbrieven over thema's die je kunnen helpen bij het creëren van meer balans in je leven. Omdat ze echt iets toevoegen aan het boek, en niet alleen voor IBD'ers maar ook voor andere mensen met auto-immuunziekten interessant zijn, wil ik ze beschikbaar maken voor een breder publiek. Vanaf nu kun je ze hier dus ook lezen!


Wees trouw aan jezelf Een paar maanden geleden liet ik - bij wijze van visitekaartjes - ansichtkaarten drukken met daarop de tekst: ‘En jij, wat wil jij eigenlijk?’ Want ik zag in mijn coach-praktijk dat veel mensen dat eigenlijk niet (meer) goed weten. We laten ons vaak leiden door wat onze ouders ooit van ons verwachtten, door wat de maatschappij en de media laten zien en door onze beperkingen zoals bijvoorbeeld ziekte. Maar we verliezen daarbij vaak onszelf uit het oog. Herken jij dit ook?


Ik geloof dat we ondanks al die externe factoren en beperkingen het meest gebaat zijn bij leven naar onze diepste waarden, dromen en ‘purpose’. En dat we dan pas echt kunnen gaan bloeien. Hoe je dat doet? Daar zijn hele mooie tools voor. Ik zet ze in vrijwel elk coach-traject in, maar bijvoorbeeld ook in mijn workshop IBD en persoonlijke kracht. In één sessie komen we samen tot jouw kernwaarden en kun je gaan leven zoals jij dat wil, met een stuk minder ‘maren’ dan daarvoor.


Zelf bracht ik mijn leven een paar jaar geleden op een Marie Kondo-achtige manier terug naar de essentie. Zo stopte ik onder meer met diner-clubjes en vriendschappen waar ik geen energie van kreeg. Ook legde ik al mijn activiteiten, die ik op de automatische piloot deed, onder de loep. Mocht dit je doen vrezen dat je er een kluizenaar zonder sociaal leven van wordt, dat hoeft niet: balans is het sleutelwoord.


Ook besloot ik een paar jaar geleden werk te gaan doen waar ik energie van krijg. Het werk als coach is niet beter of slechter dan wat ik hiervoor deed, maar passender bij mij. Het zorgt ervoor dat ik meer inspiratie heb, me beter voel en ook minder snel ziek word. Daarnaast geeft het zelfstandig ondernemen mij grote vrijheid: ik deel mijn eigen tijd in, wandel of sport tussen de sessies door en kan mijn werkzaamheden doseren. Weer die balans dus!


Wil je hiermee ook aan de slag? Start dan met de oefening die hoort bij tip 1: maak een lijst van mensen en activiteiten waar je energie van krijgt en een lijst van mensen en activiteiten die energie slurpen. Geef de mensen en zaken op de eerste lijst de komende tijd meer aandacht dan de tweede, oftewel: ga bewuster om met je energie. En kijk wat het effect is.


Ik hoor graag wat je resultaat is! Laat het me weten in de FB-groep.

114 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page