top of page

'Ik voel me net een koorddanseres: altijd aan het balanceren'

Als coach ondersteunt zij moeders om meer balans in hun leven te vinden. Zelf leerde Annelies Tuinstra dat the hard way: vier jaar geleden kreeg ze de diagnose Colitis Ulcerosa en kelderde haar energieniveau zienderogen. Ik sprak Annelies over de uitdagingen van het moederschap met IBD.

Na maanden diarree en vermoeidheidsklachten verwees de huisarts Annelies Tuinstra door voor een darmscopie. 'Omdat er geen plek was in het ziekenhuis vond het onderzoek plaats in een privékliniek,' vertelt zij in een videogesprek. 'Toen de arts klaar was zei hij: "het valt mee, u heeft Colitis!" Die bewuste kliniek doet vaak darmkankeronderzoek dus hij bracht het heel luchtig, maar ik dacht: ik ben chronisch ziek, mijn leven is voorbij.'


Haar rol als moeder en partner moest zij noodgedwongen herdefiniëren. Annelies: 'Ik ging van een bruisende jonge moeder naar iemand die haar benen niet voor elkaar kan krijgen om te lopen. Al mijn dromen stortten in. Ik dacht: 'kan ik nog wel een leuke moeder zijn? Kan ik ooit nog wel werken?' Ik ben kostwinner van ons gezin en dacht op dat moment: 'hoe ga ik dat doen?''


'De arts zei: "het valt mee, u heeft Colitis!" Ik dacht: mijn leven is voorbij'

Op het gebied van werk ging Annelies (1982) de uitdaging vol aan, maar dat ging niet zonder slag of stoot. 'Ik heb een beroep waarbij ik ambulant werk. Dan is het al reuze-gênant als je bij huisbezoek naar de wc moet, maar het is ook wel eens echt misgegaan. Daarom had ik altijd een extra setje kleren in de auto liggen.'

Gezinsleven

Met behulp van klysma's werden de klachten minder en inmiddels is Annelies al een paar jaar medicijnvrij. Haar oude energieniveau kwam echter nooit meer terug. 'Ik moet altijd nadenken hoe ik dingen ga doen. Wij wonen in het noorden van het land en als we naar Efteling willen, gaan we er een dag eerder naartoe en blijven we een dag langer. Anders trek ik het niet.' Ze lacht wrang. 'Het leven is een stuk minder spontaan geworden.'


'Als mijn jongste om negen uur slaapt ga ik direct door naar mijn eigen bed'

Vooral als moeder zijn de keuzes het moeilijkst. 'Mijn oudste is nu twaalf en wil 's avonds nog graag kletsen. Hij stort dan zijn verhaal uit maar ik heb daar op dat moment van de dag geen energie meer voor. Dan is het gewoon op.' En haar avonden zijn kort. 'Mijn kinderen gaan vrij laat naar bed. Gisteren bracht ik de jongste om half negen naar bed. Om negen uur sliep hij. Toen ben ik direct doorgegaan naar mijn eigen bed.'

Prioriteiten

Het gaat volgens Annelies om inleveren en balanceren. 'Ik voel me soms echt een koorddanseres: wat kan wel en wat kan niet? En als ik het ene doe kan het andere niet. Heel soms kies ik er ook bewust voor om vet over die grens te gaan. Omdat ik het soms gewoon niet wil. Dan wil ik weer dat gevoel dat ik leef. Maar dan pluk je daar daarna de vruchten van. En dat moet je incalculeren.'

Met haar ervaring op het gebied van balans helpt Annelies inmiddels ook ook andere moeders. Dat doet ze als coach onder de naam Coach Annelief en in een gratis Facebook-groep genaamd 'Moeders in balans'. 'Zo'n ziekte maakt je sowieso een rijker mens. Ik moest denk ik ook een belangrijke les leren in mijn eigen leven, om niet altijd door te gaan, om niet altijd voor iedereen klaar te staan. Het lichaam zegt dan op een gegeven moment: stop.'

'Ik werd door die Colitis teruggefloten en dat was een pijnlijke les'

Het gaat volgens Annelies vooral om het stellen van prioriteiten. Ze legt uit: 'Dus wat is nou echt belangrijk? Waar gaat het nou om in het leven? Ook nu met Corona zie je dat heel erg, dat mensen zich afvragen: gaat het om dat we niet kunnen werken? Of zijn andere dingen het belangrijkst, zoals de verbinding met elkaar?'

Dat is de reden dat Annelies, die nu ook nog parttime als gezinstherapeut werkt, haar eigen bedrijf is gestart om andere vrouwen te ondersteunen. 'Ik zie zoveel moeders alsmaar doorrennen. Zo was ik ook. Ik ben door die Colitis teruggefloten en dat was een pijnlijke les. Daarom wil ik zo graag bijdragen dat meer vrouwen gaan ervaren dat ze niet altijd zo door hoeven te rennen.' Ze grinnikt. 'En dan het liefst zonder dat ze Colitis of iets anders krijgen!'
Binnenkort lanceert Coach Annelief haar nieuwe website. De foto van Annelies Tuinstra is gemaakt door Emmie de Vries.

640 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Коментарі


bottom of page