De ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, samen IBD (Inflammatory Bowel Disease) genoemd, zijn chronische auto-immuunziekten van het spijsverteringskanaal. Het immuunsysteem is overactief en valt zijn eigen cellen aan, in de meeste gevallen in de dunne en de dikke darm.​ De ziekte openbaart zich meestal tussen het 15e en 35e levensjaar, en is in Nederland actief bij zo'n 90.000 mensen.

De meest gehoorde klachten bij IBD zijn buikpijn, diarree, bloed en slijm bij de ontlasting, vermoeidheid en algehele malaise. Ook komen klachten voor als pijn en zwelling in de gewrichten, huid- en oogproblemen en fibromyalgie.

Zowel het chronische aspect van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, de klachten als de relatie van de darmen met de hersenen zorgen ervoor dat mensen met IBD vaak psychische klachten ervaren.

Berg opklimmen.jpg

Ook ik ervoer dat in de afgelopen twee decennia. Omdat ik zoveel baat had bij coaching ging ik opleidingen doen om IBD'ers en anderen met een auto-immuunziekte te begeleiden bij het leven van hun fijnste leven, ondanks hun ziekte. In de blog-artikelen hieronder belicht ik verschillende kanten van het leven met IBD.

 

Helemaal onderaan deze pagina kun je verder lezen over deze moeilijk te verklaren (en genezen) ziektes, en wat je zelf kunt doen om een zo fijn mogelijk leven te leiden. 

boek-1.jpg

Een eerste handvat voor omgaan met IBD

HEB JE MIJN GRATIS E-BOOK AL?

Trap%20omhoog%20met%20schaduwen%20wit_edited_edited.jpg

WORKSHOPS

Wil je werken aan acceptatie, meer regie en persoonlijke kracht, maar twijfel je of coaching iets voor je is? Doe dan mee met een van mijn workshops. In twee uur tijd geef ik je tools en tips in relatie tot omgaan met je ziekte.

Tijger.jpeg

MASTERCLASSES

Drie a vier keer per jaar kun je bij mij de online masterclass 'Grip op IBD' volgen. De masterclass is gratis en geeft je inzicht in waar je staat met betrekking tot je ziekte en wat je allemaal kunt doen om beter in je vel te zitten.

Klimmen.jpeg

CHALLENGES

Regelmatig geef ik challenges in de FB-community IBD en Psyche. Dat houdt in: een week lang gratis training om jezelf uit te dagen krachtig in het leven te staan!

Medicatie, oorzaken en gevolgen

De meeste mensen krijgen medicatie voor hun inflammatoire darmziekte. Het gaat dan zowel om tijdelijke kuren als om onderhoudsmedicatie. Veel gebruikte medicijnen voor de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn: mildere middelen als mesalazine, lokale corticosteroïden als budesonide, corticosteroïden die effect hebben op het hele lichaam zoals prednison en immunosuppresiva (afweer-onderdrukkende medicatie), TNF-alfa-blockers , interleukineremmers en purinederivaten. Het gaat dus van redelijk 'onschuldige' medicatie tot een vorm van chemotherapie, afhankelijk van de ernst van de ziekte.

Ook is er een groep IBD'ers 'medicijnvrij', wat betekent dat zij geen onderhoudsmedicatie of helemaal geen medicatie nemen. Zij zijn echter in de minderheid. 

De gevolgen van Crohn in je leven

De meest gehoorde klacht - misschien wel boven pijnklachten - bij mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is vermoeidheid. Vermoeidheid waar men soms 's ochtends al mee opstaat en die veel bepaalt van het leven van een IBD'er: van de keuze van werk en het aantal werk-uren tot iemands het sociale leven

Van slecht naar goed.jpg

Oorzaken van de ziekte van Crohn

Tot voor kort was er weinig bekend over de oorzaken van IBD. Gelukkig is hier steeds meer onderzoek naar. Wat men inmiddels weet is dat de oorzaak in elk geval meervoudig is. Het wordt dus niet veroorzaakt door slechts één ding.

Voor een klein deel zijn Crohn en colitis te wijten aan genetische factoren (aanleg), maar voor het grootste deel aan zogenaamde omgevingsfactoren. En daar wordt het lastig, want dit kan bijna alles zijn: van overmatige hygiëne en antibiotica-gebruik tot psychologische stress en westerse voeding. Welke factoren bij welke persoon leiden tot de ziekte is nog niet bekend.

Het microbioom

Wel weten we dat het microbioom een grote rol speelt. Het microbioom wordt gevormd door alle bacteriën en schimmels in je lijf die voor een groot deel in je darm zitten. Bij mensen met Crohn en colitis, maar bijvoorbeeld ook met diabetes type 2 of kinderen die veel antibiotica hebben gekregen, zijn er maar weinig bacteriestammen aanwezig. En weinig diversiteit is, net als in de natuur, geen gezonde situatie. Er zijn verschillende diëten, zoals het Fodmap-dieet en het SCD, die ervoor kunnen zorgen dat de 'beestjes in je buik' weer wat diverser - en dus gezonder - worden.

microbioom MLD stichting.png

Afbeelding MLD-stichting

 

Oplossingen

De huidige medische wetenschap heeft geen medicijn dat een einde maakt aan de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. 

Dus wat kun je doen om een zo goed mogelijk leven te leiden met IBD? Sommige mensen zweren bij een bepaald dieet naast hun medicatie, anderen geloven weer in meditatie, natuur en sport als medicijn en een groeiende groep psychologen, psychiaters en onderzoekers legt zich toe op het mentale aspect door het onderzoeken van de darm-brein-as. 

 

Mijn visie is een holistische: dus zowel het inzetten van leefstijl als het werken met de psyche. Want vanuit zowel ervaring als research zie ik dat voeding, rust en beweging een positief effect hebben op de darmgezondheid en het energieniveau van IBD'ers. Dus dat is een no-brainer: gezond eten, op tijd naar bed, veel de natuur in en regelmatig sporten - met daarna weer goed herstel - helpen je om je fysiek en mentaal zo goed mogelijk te voelen.
 

Waar ik echter vooral een groot voorstander van ben is van het betrekken van het mentale stuk bij de algehele gezondheid. Ik merkte namelijk toen ik zelf ooit in coaching was dat door het kijken naar mijn niet-helpende gedrag, belemmerende overtuigingen en angsten, en die beetje bij beetje te doorbreken, het ook beter met mijn lijf en energie ging.
 

Dat is niet zo gek gezien wat ik hierboven schreef over angst en depressieve gedachten bij IBD'ers. kan coaching met methodes als Acceptance and Commitment Therapy de angst- en stresslevels flink verminderen waardoor de levenskwaliteit flink omhoog gaat.

 

Ook zijn er steeds meer behandelmethoden die het lijf betrekken bij de therapie en die echt gezondheidsvoordelen hebben. Zelf leg ik me de laatste jaren steeds meer toe op lichaamsgericht coachen. Met name het versterken van het contact met het lijf doet wonderen voor mijn cliënten. Dit doe ik onder meer door lichaamsgerichte vragen, opdrachten en meditatie.

Body & mind of de bodymind?

Eigenlijk kan het een niet zonder het ander: de hersenen zijn verbonden met het lichaam via het zenuwstelsel, en eigenlijk zijn alle systemen - zoals het hormoonstelsel en immuunsysteem - met elkaar verbonden in het lichaam. Het kalmeren van het zenuwstelsel zorgt ervoor dat je minder stress ervaart en minder stress is weer goed voor de darmen.
 

Vandaar dat ik onder meer werk met de polyvagaaltheorie van Stephen Porges, die gaat over het creëren van een hernieuwd gevoel van veiligheid, waardoor je uit de bevries-, vecht- of vluchtreactie komt en weer van overleven naar leven gaat. Het zenuwstelsel is waarschijnlijk de meest duidelijke link tussen body en mind en ik geloof dat er ontzettend veel winst te boeken is op zowel lichamelijk als mentaal vlak.

Foto Nervus Vagus van internet_edited.jpg

Omdat het lichaam en onze geest onlosmakelijk zijn verbonden spreken sommige auteurs en therapeuten over de bodymind, in plaats van twee losse onderdelen body en mind. Ikzelf heb ooit een opvlamming weg-gemediteerd - oftewel: ik heb in vijf weken mijn ontstekingswaarden van 490 naar 10 gekregen dankzij een heldere mentale intentie en het dagelijks meerdere uren mediteren. Natuurlijk is dat geen garantie voor anderen, maar ook dat is de body mind connectie.

Wil je hier meer over weten of ben je benieuwd wat ik voor je zou kunnen betekenen? Neem dan hier gratis en vrijblijvend contact op. Je bent van harte welkom om verder te praten in mijn praktijk of via een videogesprek.