top of page

Tien tips voor time management bij IBD

Bijgewerkt op: 11 apr. 2022

Veel van de mensen in mijn IBD-mentorship stellen mij de vraag: hoe deel ik nou mijn dag in als IBD'er? Hoe zorg ik ervoor dat ik zó plan, dat ik niet aan het einde van de dag (of week) helemaal voor pampus lig? Hoe kan ik mijn energie zo doseren dat ik er daarna niet de prijs voor betaal? Tijd dus voor een blogpost over time management!Natuurlijk is het voor iedereen anders, dus in het mentorship kijken we naar wat jou nog tegenhoudt om je doelen te bereiken en geef ik je de tools om die blokkades wat weg te nemen. Maar er zijn zeker wel een paar simpele trucs die helpen om je energie beter te verdelen. Tips om de balans te bewaren, ook als je een auto-immuunziekte hebt.


1.Heb je prioriteiten helder

Maak een lijstje van deelgebieden van je leven, beginnend bij wat voor jou het meest belangrijk is. Dat zou bijvoorbeeld kunnen zijn: gezondheid, gezin, relatie, maatschappij, werk. Je kunt jezelf daarna dit soort vragen stellen: hoe komt het dat ik gezondheid bovenaan heb staan en toch ’s avonds dat werkmailtje nog stuur terwijl ik weet dat ik eigenlijk wil ontspannen? Of: wat maakt dat ik vaak in mijn keuzes toch werk boven mijn relatie verkies?


2.Bewaak die prioriteiten

Wanneer je je prioriteiten helder hebt, weet je dus ook wanneer iets eigenlijk niet kan. Bewaak je grenzen assertief als je dit ziet gebeuren.


3.Schep geen onrealistische verwachtingen.

Doe aan verwachtingsmanagement: als je te moe bent om iedereen in je omgeving te helpen, maar je doet het toch, schept dat ook weer verwachtingen bij de mensen om je heen. Ze blijven dan naar je toekomen voor hulp.


4.Gooi to-do-lijstjes in de prullenmand

Sinds ik geen to-do-lijstjes meer gebruik maar alles wat ik doe (ja, echt alles) in mijn agenda zet, genees ik langzaam van mijn tijdsoptimisme (het idee dat ik de activiteiten van een week wel in een dag kan doen. Herkenbaar?).


5.Verlaag de lat

Een business coach die ik ken zegt vaak: ‘done is better than perfect’. Ik wilde daar, als verstokt perfectionist, helemaal niets van weten. Maar sinds ik volgens dat principe probeer te leven ervaar ik wel een hoop rust en krijg ik meer gedaan. En als je écht een perfectionist bent, dan hoef je je geen zorgen te maken of het wel goedkomt met de kwaliteit :)


6.Doe minder

Bekijk je taken voor een (vrije) dag en schrap de helft. Dat klinkt rigoureus, maar vaak is het nodig. Net als dat het beter is als je stopt vóórdat je moe en duf bent, in plaats van erna. Als de helft te veel voor je is: kijk kritisch naar je taken en wees eerlijk over wat er weg kan.


7.Wees positief over wat er wel kan

Breng mildheid in je leven en ga bijvoorbeeld bijhouden wat je wel allemaal doet en kan. In een dagboekje of gewoon in je hoofd. Wees trots op wat je allemaal maar mooi voor elkaar krijgt.


8.Als het slecht gaat: plan 1 activiteit per dag

Je weet het: als je echt ziek bent is het het beste om rust te nemen. Toch is dat moeilijk. Sta jezelf dan toe om één activiteit per dag te doen: boodschappen doen, de afspraak met je fysio, of misschien gewoon douchen en je haar wassen.


9.Plan pauzes in alsof het werk is

Plan soms helemaal niets in. En zet het in je agenda onder ‘zelfzorg’. Of plan die wandeling in je agenda in alsof het een werkafspraak is. Zelfzorg hoort ook bij je dag.


10.Neem verantwoordelijkheid

Jij bent de baas van je eigen agenda, of je het nu wilt toegeven of niet. Dus pak die regie en ga aan de slag met dit lijstje :)


Laat me weten hoe het je afgaat, als bericht onder deze blogpost of in de FB-community Leef je fijnste leven met IBD!

303 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page