top of page

Medical Medium: hocus pocus of de weg naar genezing?

Bijgewerkt op: 24 jan. 2023

Onlangs vroeg ik een orthomoleculair therapeut die veel IBD-patiënten succesvol behandelt om een interview. Ze sloeg het vriendelijk en deed een wederverzoek: ze daagde me uit om de methode van Medical Medium te onderzoeken. Na wat twijfel nam ik de uitdaging aan: de komende maanden volg ik het dieet van deze Amerikaanse auteur en schrijf ik erover op mijn blog. Noot: dit artikel is geschreven in 2020 en op sommige punten gedateerd.

Tekening door Mathijs Boeter

'Hoewel er zeker een element van bovenaards mysterie in het werk van Anthony William zit,' schrijft actrice en vega-goeroe Gwyneth Paltrow op de Medical Medium-website, 'voelt veel van datgene waar hij op focust - vooral wat betreft auto-immuunziekten - goed en waar aan.' Met dat element van goddelijk mysterie refereert ze aan het feit dat William zijn voedingsadviezen verkregen zou hebben van een geest of engel die hem details vertelt over de gezondheid van mensen om hem heen en - niet onbelangrijk - oplossingen geeft om kwalen te verhelpen.

Of we meegaan in de oorsprong van zijn theorie of niet, duidelijk is dat de Amerikaanse auteur Anthony William een speciale gave heeft waarmee hij aanvankelijk iedereen hielp die bij hem kwam voor advies over ziekten en kwalen. Na het uitkomen van zijn eerste boek in 2015 groeide hij uit tot bestseller-auteur en adviseur van beroemdheden als Robert de Niro, Novak Djokovic en Pharell Williams. Velen van hen drinken op zijn advies elke ochtend op de nuchtere maag een glas vers selderij-sap en voelen zich kiplekker.

Welvaartsziektes

Maar niet alleen the rich and famous hebben baat bij de dieetadviezen van de auteur uit New York. William richt zich in zijn boeken vooral op welvaartsziekten als diabetes, auto-immuunaandoeningen maar ook ADHD en autisme, en beweert dat de westerse geneeskunde (hij richt zijn pijlen zowel op de conventionele Westerse geneeskunde als de alternatieve) niet weten wat de oorzaken zijn van deze ziekten. Hij noemt zelf gordelroos, het Epstein-Barr-virus en zware metalen als grootste boosdoeners.

Omdat ik op social media veel vertoef tussen IBD-patiënten maar ook voedingsdeskundigen had ik de witte boeken met sinaasappels, selderijstengels en een longfoto op de omslag vaker voorbij zien komen. Ik wist echter niet wie of wat erachter zat. Even was ik sceptisch - in 2020 stond ik niet echt open voor het verhaal over de oorsprong van zijn methode - maar ik besloot het er toch op te wagen.

Hocus pocus

Ik geloof in de werkzaamheid van alternatieve therapieën en ben niet van mening dat alles evidence based hoeft te zijn. Voor mij geldt: als er wetenschappelijk onderzoek is dat het bewijst, fantastisch, maar ik geloof ook in het motto 'als het werkt dan werkt het'. Dat is bijvoorbeeld het geval bij methoden als hypnotherapie, osteopathie en acupressuur.

Daarom ga ik de uitdaging aan. Want apart van waar hij zijn kennis vandaan heeft gebeurde er het volgende: hoe meer ik las in het boek hoe logischer het allemaal leek. Eigenlijk zegt Anthony William: groenten en fruit (en dan het liefst onbespoten) zijn onze redding. En de manier waarop hij dat uitlegt, met de focus op welvaartsziekten en de wijze waarop we met de wereld en de natuur omgaan - neem COVID-19 als voorbeeld - resoneerde bij mij. Net als bij die nuchtere voedingsdeskundige die mij tipte, waarschijnlijk.

Hoe en wat

William weert een aantal voedingsmiddelen: mais en soja (vanwege de genetische manipulatie), gluten (omdat deze proteïne ontstekingen zou voeden), zuivel en eieren (vanwege het hoge vetgehalte), varkensvlees (idem, hoewel hij daar niet heel duidelijk over is) en allerlei zoet-, smaak- en kleurstoffen. Oftewel: hij propageert een voornamelijk plantaardig, biologisch dieet, net als talloze documentaires op Netflix.

Ook noemt hij allerlei groenten en fruit, maar ook supplementen, die je kunt innemen om je lichaam te reinigen van virussen, bacteriën en gifstoffen. Bij darmproblemen raadt hij bijvoorbeeld wilde blauwe bessen, spinazie, bananen, papaya's en zoete aardappel aan. Koriander, spirulina en L-glutamine staan in de lijst van kruiden en supplementen.

Eliminatie

Ik ga het proces gefaseerd aanpakken. Glutenvrij ben ik al sinds 1 januari 2020. Het stoppen met het eten van gluten resulteerde al in een verlichting van mijn klachten. Mijn buik voelde lichter, alsof er een plaklaag van mijn darmen was verdwenen. Ik voelde me ook minder opgeblazen en had meer energie. In de drie en een halve maand dat ik dit nu doe, at ik geen gram brood, pasta of pizza met gluten, maar wel vervangers zoals mais-, aardappel- en boekweitmeel.

Ook qua groenten en fruit bouw ik het op. Sinds medio maart, midden in de Corona-crisis, maak ik elke ochtend een smoothie met selderij, spinazie, blauwe bessen, sinaasappelsap, banaan, koriander, verse gember, verse aloë vera en wat ik verder aan rijp fruit heb liggen. Ook zijn mijn gezin en ik enorm veel groenten en fruit gaan eten en verse theeën zoals gember-, brandnetel- en salie-thee gaan drinken. En eerlijk is eerlijk: de gezondheidsvoordelen zijn meteen merkbaar. We zijn energieker, fitter, en minder vatbaar - lijkt het - voor griepjes.

Vanaf de plaatsing van dit artikel ga ik ook soja, mais, zuivel, varkensvlees (dat ik al nauwelijks at) en zoet- en smaakstoffen elimineren uit mijn voedingspatroon. In het kader van mijn darmaandoening implementeer ik het dieet dus in fases: veranderingen in dieet kunnen soms een heel explosief, en daarmee averechts effect hebben. In deze eerste periode sta ik mezelf bijvoorbeeld één 'cheat' toe: ik blijf wel (biologische) eieren eten, in het kader van de voedingsstoffen.

Kortom: de komende drie maanden ben ik Medical Medium-proof. Daarna ga ik misschien nog verder met supplementen en een 'cleanse'. Houd mijn social media en dit blog in de gaten om te weten hoe het mij met dit dieet vergaat. Is het een inhoudsloze hype van het zoveelste 'wondermiddel' of ga ik echt structurele resultaten behalen met betrekking tot mijn auto-immuunziekte? We gaan het zien. Blijf gezond en stay tuned! Het vervolg op dit artikel lees je hier. Meer informatie over IBD en voeding? Ik schreef een overzichtsartikel over alle diëten en voedingstips.


8.148 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


Elda Dorren
Elda Dorren
Sep 13, 2021

Ha Mell, dank je voor je reactie. Het artikel is hier te vinden: https://www.eldadorren.nl/post/een-glutenvrije-cracker-en-een-verlepte-stengel-selderij. Wat ik wel heb geleerd uit al mijn ervaringen is dat het mentale aspect uiteindelijk veel meer weegt dan welk dieet dan ook. Mocht je daar meer info over willen ontvangen dan ben je altijd welkom!

Like

Waar kan ik lezen hoe je ervaringen waren? Ik kan de blog niet vinden.


Like
bottom of page